2010. szeptember 19., vasárnap

Öt elem: öt szerv

A JIN ÉS JANG KETTŐSSÉGÉT KI LEHET TERJESZTENI A NÉGY ÉVSZAKNAK MEGFELELŐ NÉGY ELEMRE.
Mindegyik évszak sajátságos energiát képvisel, és a kínai orvoslásban az évszakok tulajdonságai az egyes elemeknek tulajdonítják: fa: tavasz, tűz: nyár, fém: ősz, és víz: tél. A kínaiak szerint van még egy pótlólagos központi fázis, a föld, ez adja az ötödik elemet.
Az öt elem mindegyike összefüggésben áll egy szervvel és a test egy területével, valamint a természet, a világegyetem jelenségeivel.
tűz- szív
A tűz mindenkiben a forróság a vörös szín, a ragyogás és a tevékenység képzetét kelti. Ezért a nyári időjárásnak és a déli időszaknak felel meg, ami jang a jangban. A termékenység és kirobbanó egészség jellemzi. A szervek közül a szív áll kapcsolatban a tűz elemmel.

A szív szorgalmasan pumpálja a vért körbe a testben. Az ételből származó kí energiát vérré alakítja át. A szív az otthona az öntudatnak és a léleknek. Minden mentális tevékenységünk, a gondolkodás, emlékezés és koncentrálás, valamint az alvás az álom egyaránt az egészséges szívtől függ, hogy a lélek nyugodt és ellazult maradjon.

Két kiegészítő szervet társítanak a tűz elemhez. Az első a szívburok. Befedi a szivet, és védi a külső hatások, a stressz és feszültség ellen. Az ezen a vezetéken lévő pontokat használjuk a pszichológiai rendellenességek kezelésére.
A másik, a „hármas melegítő” : szan csiao. A nyugati gyógyászatban nincs ennek megfelelő szerv.

A szív zavarai

A szív kí-je felelős az aktivitásért, és a szív – kí gyengesége fáradtságot, sápadtságot, szívdobogást, fázékonyságot, napközbeni verejtékezést, légzési nehézségeket és mellkasi zavarokat eredményez.

Súlyosabb esetekben a lábon vizenyős daganatok keletkeznek, és fokozódik a hidegérzet. A szívvér köti meg a kí-t, és ha meggyengül, a lélek túlzottan tevékeny lesz. A gyenge szívvérrel kapcsolatos tünetek: szorongás, szívdobogás, álmatlanság, álmokkal zavart alvás, rossz emlékezet, sápadtság és szédülés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése