2010. szeptember 22., szerda

Ősz van - a Fém elem ideje

Fém - Tüdő

A fém rengeteg formát ölt, természetes állapotában azonban olyan valami, ami nem tapad a dolgokhoz. A dolgok sem ragadnak a fémhez, így eredendő funkciója az elengedés, az elkülönülés bizonyos formái. A kínai orvoslásban ezt az elemet az ősszel társítják. A fém elemhez kapcsolódó fő szerv a tüdő.

A tüdő a külvilágból veszi fel a kí-energiát. A kilégzés, belégzés spirituális szempontból az energiafeltöltődés, az emelkedettség állapotának felel meg.
A mai világban, amikor a kétségbeesés, a depresszió és a lelkesedés hiánya olyan széles körben elterjedt, nyilvánvalóan nem véletlen, hogy az asztma is olyan gyakori betegség.

A tüdő ellenőrzi a test felszínét is. Védelmet nyújt az olyan külső behatások ellen, mint a klimatikus tényezők, baktériumok és vírusok vagy a környezet érzelmi befolyása. A tüdő energiája lefelé és kifelé halad, és szabályozza a víz áramlását a testben, különösen a felsőtestben.

A vízanyagcsere megszakadása a verejtékezés hiányát, vizelet-visszatartást, elégtelen vizelést vagy egyéb vizeletürítési panaszokat okozhat. A bőr, a verejtékmirigyek és a testszőrzet szintén a tüdő irányítása alatt állnak. A tüdő egyensúlyzavarának következménye a száraz bőr, fokozott verejtékezés és kisebb ellenálló képesség a betegség külső okaival szemben.

(részlet: Stephen Gascoigne:Kínai gyógymódok)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése